RİZE TİCARET BORSASI’NA HALA ÜYE DEĞİL MİSİN?

ODA-BORSA MÜŞTEREK TOPLANTISI ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ’NDE YAPILDI

ODA-BORSA MÜŞTEREK TOPLANTISI ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ’NDE YAPILDI

Oda-Borsa Müşterek Toplantısı Organize Sanayi Bölgesi’nde Yapıldı

Rize Oda-Borsa Müşterek Toplantısı Rize Ticaret ve Sanayi Odası’nın (RTSO) ev sahipliğinde Rize Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirildi.

Toplantıya: Rize Ticaret Borsası (RTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, RTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cem Temizel, Çayeli Ticaret ve Sanayi Odası (Çayeli TSO) Meclis Başkanı Hüseyin Öztürk, Pazar Ticaret ve Sanayi Odası (Pazar TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Çakır, Ardeşen Ticaret ve Sanayi Odası (Ardeşen TSO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kuyumcu, Odamız Meclis Başkanı Şükrü Cevahir, RTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Hakan Mürteza Ağun, İsmail Selim Bilgin, Hamza Tüylüoğlu ve Mehmet Üzümcü, RTSO Genel Sekreteri Gafur Karali, RTB Yönetim Kurulu Muhasip Üye Ali Haydar Er ve Genel Sekreter İsmail Kocaman, Çayeli TSO Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Mustafa Erten, Yönetim Kurulu Üyeleri Atilla Şimşek, Osman Durmuş ve Genel Sekreter Osman Doğru, Pazar TSO Odası Meclis Başkanı Turan Karahan, Meclis Başkan Yrd. Orhan Saymaz ve Genel Sekreter Gülbahar Çakıroğlu, Ardeşen TSO Meclis Başkanı Cemal Cahit Akbeniz, Meclis Üyeleri Ali Tektaş, Erdal Saral, Taner Çağatay ve Genel Sekreter Zeynep Dalbastı Ayata ile Akademik Danışman Prof. Dr. Alaattin Kızıltan katılım gerçekleştirdi.

RTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cem Temizel açılış konuşmasında bölgemizin ve ilimizin kalkınmasına ve gelişimine katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştirilen Oda – Borsa Müşterek Toplantısı’na katılımlarından dolayı haziruna teşekkür etti. Temizel çözüm önerilerinin ve güncel projelerin tartışıldığı, uygulanabilir kararlar alınan hayırlı bir toplantı olması temennisi ile gündem maddelerini okuyarak toplantıyı başlattı. Ardından sunumunu gerçekleştirmesi için sözü Rize Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Hasan Günal’a verdi.

Rize Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Hasan Günal gerçekleştirdiği sunum ile Rize Organize Sanayi Bölgesi’nin yönetim yapısı ve kuruluş süreci hakkında üyeleri bilgilendirdi. Ardından gelinen süreçte faaliyete başlayan, yapım aşamasında olan ve faaliyete başlamak üzere olan OSB firmaları ve iş alanları hakkında bilgi veren Günal, ilk etabı tamamlanan Organize Sanayi Bölgesi’nin ikinci etabı hakkında katılımcıları bilgilendirdi. 1. Etaba göre daha düz bir alana inşa edilmesi planlanan 2. Etap için hazırlanan projeyi paylaşan Günal, OSB kapsamında planlanan Rize Mesleki Eğitim Merkezi hakkında bilgi verdi. Hasan Günal bu merkezin ilimiz ve bölgemizdeki insan kaynakları ve mesleki eğitimde kurumlar arası işbirliği ve mesleki eğitim stratejilerine iyileştirme yapılması hedeflendiğini ifade etti.

Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde profesyonel bir itfaiye merkezi kuracaklarını belirten Günal, bunun yanında sosyal alanları da katılımcılarla paylaştı. Gelinen noktada iç ve dış pazarlara hizmet veren firmaların üst yapı çalışmaları devam edenler ile birlikte toplamda 21 adet firmanın 2020 yılı sonuna kadar faaliyete geçeceğini ifade eden Günal, verilen uğraşların, harcanan mesailerin meyvelerini toplamaya başlamanın gururunu yaşadıklarını belirtti.

RTB adına Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan Çay sektörü konusundaki gelişmeler ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi.

Rize Ticaret Borsası adına Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, Organize Sanayi Bölgesi’nde gelinen noktaya kadar ki sürecine şahit olduğunu ve bu sürecin birlik beraberlik ile başarı ile sonuçlandığını ifade etti. Rize’de gerçekleşen projeler için kamuoyunun ortak ses ile yaklaşmasının projenin sonuçlanmasına katkı sağladığını vurgulayan Erdoğan, bu durumun Ovit Tüneli ve Havalimanı Projelerinde olduğu gibi Lojistik Merkez için de aynı olduğunu ifade etti. Rize Organize Sanayi Bölgesi’nin ilimiz için yeni bir sürecin başlangıcı olduğu değerlendirmesinde bulunan Erdoğan, belki de Rize’nin 30-40 yılının bu başlangıç ile şekilleneceğini söyledi.

Organik Gübre çalışmalarının belirli bir aşamadan sonra organik üretim gibi çok daha büyük bir hedef ve 20 yılık bir çalışma gerektiren bir sürece dönüştüğünü ifade eden Erdoğan, sürecin sonunda başa dönüldüğünü organik gübre konusunda daha sağlam adımlarla profesyonel bir çalışma ile tekrardan başlatılacağını belirtti. Çay Kanunu konusunda yapılan çalışmaların maalesef bir sonuca kavuşamadığını ifade eden Erdoğan, bu konunun üzerine daha yoğun bir şekilde durulması ve herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini vurguladı.

Çayeli Musadağı Mevkiindeki Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde geçtiğimiz yıl 50 ton civarı çay üretimi yapıldığını belirten Erdoğan bunun satışlarının da devam ettiğini ifade etti. Çay Çarşısı Projesi’nin de inşaat sürecinin başladığını ifade eden Erdoğan bir buçuk yılda tamamlanmasının planlandığını belirtti. 21 milyon TL’lik projenin ilimize hayırlı olması temennisini iletti.

Pazar TSO Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Çakır Rize’de yılın en az 10 ayını kapsayacak bir turizm potansiyeli olduğunu, ancak bu konunun üzerinde hep birlikte durulması gerektiğini ifade etti. Rize-Artvin Havalimanı Projesinde büyük yol kat edildiğini dile getiren Çakır, Rize’nin turizm hizmet sektörü olarak henüz hazır olmadığını bu konu üzerine aciliyetle durulmadı gerektiğini ifade etti. Çakır, Pazar’ın girişinde ve çıkışındaki dere ağzındaki alanın doldurulması ile 300 bin metrekarelik bir alanın oluşacağını, bu alanın lojistik, depolama ve Otel projeleri ile bölge ekonomisine katkı sağlayacağına inandığını belirtti. Çamlıhemşin ve Ayder bölgesinin görsel açıdan düzene sokulması gerektiğini ifade eden Çakır, çay konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Bölgenin çay gelirinin %75’e yakınının il dışına gittiğini ifade eden Çakır, konu hakkında çalışma yapılması ve yerelde bu durumun çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Ardeşen TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kuyumcu, çayın bölgemizin en önemli gelir kaynağı olduğunu vurgulayarak sözlerine başladı. Türkiye’de ve Dünya’da çay denilince Rize’nin akla gelmesi için hep birlikte çok çalışılması gerektiğini ifade eden Kuyumcu, Çay ile turizmi birleştirebilecek projeleri için çalıştaylar yapılması gerektiğini belirtti. Sürekli olarak vurgulanan turizm ile ilgili Rize ilinde 1 ila 1 buçuk milyon arasında turistin ziyaret ettiğini ifade eden başkan Kuyumcu, burada memnuniyet oranının yüksek olması için turizm sektöründeki çalışanların eğitilmesi gerektiğini vurguladı. Bu konuda da geniş zamanlı bir çalıştay yapılması gerektiğini ifade eden Kuyumcu, Organize Sanayi Bölgemiz yatırımcılarına bu zor şartlarda zor coğrafyada bu yatırımları yaptıkları için teşekkür ettiğini belirtti. Başkan Kuyumcu, Bölgeye destek olacak toplamda yaklaşık olarak 750 bin metrekarelik düz bir araziye sahip olan Ardeşen Organize Sanayi Bölgesi’nin hayata geçirilmesi için Rize olarak birlikte hareket edilmesi gerektiğini ifade etti. Rize’nin merkezi ve ilçeleri ile bir bütün olduğunu vurgulayan Kuyumcu, projelerin ve çalışmaların bu bakış açısı ile yapılması gerektiğini belirtti. Kuyumcu Rize Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Didi soğuk çay fabrikasının Ardeşen’de yapılması Planlanan fabrikaya engel teşkil etmediğini dile getirdi. Gürcistan tarafından ilimize doğru gelinen güzergahta Artvin ile ilgili turistik görseller bulunduğunu bu bölgelere Rize ile ilgili görsellerin de eklenebileceğini belirtti.

Çayeli TSO Meclis Başkanı Hüseyin Öztürk söz aldı. Rize ilinin 5, Organize Sanayi Bölgesi’nin de 6. bölge kapsamına alınması için çalışma başlatılması gerektiğini bir kez daha vurgulayan başkan Öztürk, KOSGEB tarafından zaman zaman çıkarılan makine teçhizatı için kredi faiz desteğinin her yıl belirli zamanlarda çıkarılması talebini iletti. Ülkemizde halen hissedilen ekonomik sıkıntılar nedeniyle tüccar ve sanayiciler için borç ve kredi yapılandırma sürecinin tekrarlanmasında fayda olduğu düşüncesini ileten Öztürk, ilçe odalarının projelerini sunması ve destek almasını kolaylaştırmak adına ABİGEM vb. organizasyonların şubesinin Rize’deki Odalar bünyesinde hizmet vermesi için çalışma başlatılması gerektiğini ifade etti.

Çayeli Turizm Mastır Planı’nı DOKA üzerinden gerçekleştirdiklerini ifade eden Öztürk, 800 dönümlük bir alanda belirlenen parsellerin OSB’deki yer tahsisi gibi turizm sektörü için tahsislere başlanacağını belirtti. Çayeli’nde İmar planına işlenmiş, deniz üzerinde 240 dönümlük dolgu alanının bulunduğunu vurgulayan Başkan Öztürk, Milli Emlak ile yapılan sözleşme ile evraklarının tamamlanıp yatırım planına sokulması karşılığında 57 dönümlük kısmının tahsisini almış bulunduklarını ifade etti. Bu araziyi TOBB Başkanlığına Karadeniz Bölgesi Fuar Merkezi adıyla sunacaklarını belirten Öztürk, Markalaşma vizyonu çerçevesinde Çayeli’nin galericilik alanında isim yapmış olduğunu vurgulayarak 150 iş yerini içerisinde barındıran bir galericiler sitesinin fizibilite çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu, ileriki toplantılarda bunun sunumunun yapılacağını ifade etti.

Toplantı bitiminde katılımcılar Rize Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren fabrikalarda incelemelerde bulundu.

FOTOĞRAF GALERİSİ
Oda-Borsa Müşterek Toplantısı Organize Sanayi Bölgesi’nde Yapıldı