RİZE TİCARET BORSASI’NA HALA ÜYE DEĞİL MİSİN?

‘ÇAYMER’ ÇAYA YENİ BİR İVME KAZANDIRACAK

‘ÇAYMER’ ÇAYA YENİ BİR İVME KAZANDIRACAK

‘ÇAYMER’ Çaya Yeni Bir İvme Kazandıracak

Rize Valisi Kemal Çeber ve Pazar Kaymakamı Ayhan Terzi Rize Çay Araştırma Uygulama Merkezi’ni(ÇAYMER) ziyaret etti. Ziyarette; Rize Ticaret Borsası (RTB) Meclis Başkanı Resul Okumuş, RTB Genel Sekreter İsmail Kocaman, ÇAYMER Genel Müdürü Selçuk Azman ve Laboratuvar Müdürü Ayfer Kıyak ÇAYMER hakkında Sayın Çeber ve Terzi’ye bilgi verdiler.

Rize’nin çayın diyarı olduğunu belirten Çeber, “Çayda bugüne kadar var olan sistem çarkı döndürmüş ama artık farklı çalışmalar yapmak lazım. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin çayla ilgili çalışmaları mevcut ortaklaşa iki kurum bu tesisi değerlendirerek güzel çalışmalara imza atılabilir. Üretilen çayın tamamını neredeyse ülkemizde tüketiliyor, ülke olarak ihracatımızı arttırmalıyız. Görüyorum ki bu olanaklara sahip elinizde ÇAYMER gibi bir tesis var. Bundan sonra artık sizler Rize’nin en değerli ürünü olan çay da yeni bir segment yaratmalısınız. ÇAYMER’in bu anlamda sektöre yenilikler kazandırmasını umut ediyorum” dedi.

Okumuş, “Çay sektörünün böyle bir projeye ihtiyacı vardı. Çayla ilgili her türlü analizler, çalışmalar, projeler ve değerlendirmelerin yapabileceği donanımlara sahip bir tesisimiz var artık. Sektördeki büyük işletme sahiplerimiz standartları dışında daha detaylı geniş çaplı analizlere ihtiyaç duymakta, biz de bu analizleri dışarıdaki firmalara yaptırmak durumunda kalıyorduk ama artık ÇAYMER tesisimizin donanımı tüm sektörün ihtiyacını karşılayacak ve yeni çalışmalar yapacak düzeyde hazırlandı. Çay sektörü olarak hem yeni ürünler oluşturacak hem de dünya pazarına girmek için çalışmalar yapabileceğimiz ortama sahibiz artık tüm irademizi ortaya koyarak daha çok çalışıp üretim zinciri oluşturmalıyız” dedi.

Kocaman, “ÇAYMER işleyişine henüz tamamen geçmedi, %100 hizmet verebilmesi için müracaatları ve çalışmaları devam ediyor. Borsa üyelerine yıllarca laboratuvar hizmeti vermekteydi biz borsamızda ki mevcut laboratuvar hizmetini buraya taşıyıp büyüterek hizmetimizi artırdık. Şuan yeni sezona yetişebilmek için çalışmalarımız hızlandırdık. Üyelerimizin hem mevcut hizmetlerini almalarına devam etmeleri, hem de çay sezonuna yeniliklerle girmeleri için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Borsa tarafından hayata geçirilen ÇAYMER projesiyle çayda ARGE inovasyonla sektöre yeni bir ivme kazandırılacağını ifade eden Azman, “Dünya çay pazarının aramış olduğu kriterler farklı biz dış pazara açıldığımızda kendi standartları doğrultusunda çay istiyorlar. Aslında ÇAYMER bu noktada da devreye giriyor. Çünkü tüm sektöre çay analizlerinin detaylı şekilde yapılabileceği bir laboratuvar hizmeti sunuyor. Üniversitemizle görüşmelerimiz sürüyor. Bizim bilimsel ayağımız eksik üniversitenin ise teknolojik ayağı eksik, aslında bu iki ayağı birleştirip birlikte güzel çalışmalara imza atabiliriz. Hatta bu yönde çay toplamayla alakalı bir projemiz var, eğer projemiz kabul edilirse sektördeki birçok sorunun önüne geçeceğiz” dedi.

Kıyak, “Borsa laboratuvarında biz üyelerimize analiz bazlı hizmetler vermekteydik. Şimdi üyelere hizmetimize ÇAYMER’de devam etmekteyiz. Çayla ilgili tüm analizleri yapabilecek düzeydeyiz ama şuan bu analizlerin %80’ini yapıyoruz. Bu oranın %100’lere ulaşması için laboratuvar birimi olarak gerekli Akreditasyon ve TSE başvurularını yaptık. Yasal mevzuatların tamamlanması için çalışıyoruz. Çayla ilgili genel standartların belirlendiği Türk Gıda Kodeksindeki tüm analizleri yapmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.