RİZE TİCARET BORSASI’NA HALA ÜYE DEĞİL MİSİN?

ÇAYA DEĞER KATTIK, BÖLGEMİZ DEĞER GÖRDÜ

ÇAYA DEĞER KATTIK, BÖLGEMİZ DEĞER GÖRDÜ

ÇAYA DEĞER KATTIK, BÖLGEMİZ DEĞER GÖRDÜ

Rize ziyaretinde bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Başkan Yardımcısı Ali Kopuz,  Yönetim Kurulu Üyeleri  Oğuzhan Sadıkoğlu, Engin Yeşil, Şaban Aziz Karamehmetoğlu’nun da aralarında bulunduğu heyetle Rize Ticaret Borsasının (RTB)projesi olan Rize Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni (ÇAYMER) ziyarette bulundu.

Programa Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan,  Çayeli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Mert, Pazar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Neşet Çakır, Ardeşen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Kuyumcu, Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu ve Meclis Kurulu Üyeleri de katıldı.

 TOBB Başkanlarının katıldığı programa başlamadan önce RTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na ÇAYMER’i tanıtarak işleyişi hakkında genel bilgi verdi.

Toplantıda açılış konuşması yapan RTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan; ‘1920’den beri bizde bölgedeki Çay Sektörüyle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz, bugün hala devam etmek de ve bu bölge var olduğu sürece çalışmalarımız hep devam edecektir. 1984 de kadar tekel de olan Çay Sektörü, rahmetli Başbakanımız Sayın Turgut Özal’ın kararıyla özele de açıldı. Biz özel sektör olarak çok cefa çektik, 500 bin ton olan çayı 1,5 milyon tonlara getirdik. Çaya değer kattık, bölgemiz değer gördü. Rize’mizin ekonomisi bugün %70 çaya bağlı, Rize Ticaret Borsası olarak bu yüzden Sayın Başkanım sizden ricamız topraktan bardağa kadar olan tüm tarafları  koruyan bir Çay Kanunu’nun çıkarılmasıdır.

ÇAYMER’in hedefi çok önemliydi. Çaya değer katacak 10 milyon Avro’luk bir proje kazandırdık. Projenin amacı Rize ve civarında yoğunlaşmış olan çay sektörünün rekabet gücünü ve üretim kalitesini arttırmak, çay üreticisi KOBİ’lerin faydalanabileceği ortak AR-GE, inovasyon ve iş geliştirme alt yapısının güçlendirilmesidir. Proje ile çay sektöründeki KOBİ’lere gelişmiş altyapı ve yüksek kaliteli hizmet sunulması, bu kapsamda merkezden yaklaşık 150 KOBİ’nin faydalanması beklenmektedir. Tüketim alışkanlığı değişen dünyada ve ülkemizdeki çay pazarını araştırmak ve bu konuda kobilere destek vermek. Ayrıca mevcut katma değeri düşük olan çay ürününün katma değerinin arttırılması, çay ürünlerinin çeşitliliğinin arttırılması ve çayın yan ürünlerinin geliştirilerek çay ekstratı, buzlu çaylar gibi yeni ürünler hedeflemektir.

Başkanım Borsamızın diğer projesi olan Çay Çarşısı Projesi hakkında da kısa bir bilgi vermek isterim.  Çay Çarşısı projesi için uzun yıllardır çalışmalarımızı yapıyoruz. Artık projede son aşamalara gelindi, gelecek haftalar içerisinde bakanlıkta ki imzalarımız da  atılacak olup çalışmalarımıza başlayacağız’ dedi.

Basına kapalı şekilde gerçekleşen toplantıda, ÇAYMER de özel olarak ürettiğimiz çayların Türkiye de ki Oda ve Borsalar da tüketileceğine dair fikir birliğine varıldı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Oda ve Borsa Üyelerinin sorunlarını dinleyerek, TOBB’un bu konuda yaptığı çalışmaları anlatarak, üyelerle istişarede bulundu.

FOTOĞRAF GALERİSİ
ÇAYA DEĞER KATTIK, BÖLGEMİZ DEĞER GÖRDÜ