RİZE TİCARET BORSASI’NA HALA ÜYE DEĞİL MİSİN?

BORSA BAŞKANI TARIM BAKANINA ÇAYIN SORUNLARINI İLETTİ

BORSA BAŞKANI TARIM BAKANINA ÇAYIN SORUNLARINI İLETTİ

Borsa Başkanı Tarım Bakanına Çayın Sorunlarını İletti

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genişletilmiş Ticaret Borsaları Konseyi Toplantısı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığında, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi’nin katılımıyla gerçekleştirildi.​ Toplantıda, Ticaret Borsaları ve Sektör Meclisleri, gıda, tarım ve hayvancılık sektöründe yaşanan sıkıntıları ileterek, çözüm önerilerini paylaştı.

Toplantıda Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Tarım Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan çay sektörünün sorunlarını ve çözüm önerilerini anlattı. Çay sektöründeki sorunların çözümü için öncelikle acilen Tarım ve Orman Bakanlığında bekleyen Çay Kanun Tasarısı Taslağı’nın kanunlaşması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Bunun yanında yıllardır dile getirdiğimiz çay kaçakçılığının önlenmesi için tedbirlerin alınması gerekmektedir. Yapmış olduğumuz hesaplamalara göre çay kaçakçılığından ülkemizin gümrük vergisi kaybı 5 yılda 1 Milyar Dolar civarındadır. Çay sektöründe diğer bir sorun ise Türk Gıda Kodeksi Siyah Çay Tebliğine uymayan ürünler piyasada satılmasıdır. Bu amaçla piyasada kalite denetimlerinin bu tebliğ çerçevesinde etkin bir şekilde yapılması gerekmektedir” dedi.

Genel olarak pandemi sonrası dünyada yaşanan ekonomik sorunlar çay sektörünü de etkilemiştir. Herkesin bildiği üzere zirai gübrelere son yıllarda zam gelmesi çiftçilerimizi zora soktuğunu, bunun önüne geçebilmek için çiftçilerimize en az % 25 oranında gübre desteği verilmesi gerektiğini dile getiren Erdoğan, “Zirai gübrelerde ki gibi enerji maliyetlerinde ki artışta tüm sektörleri olumsuz etkilemiştir. Bu maliyetlerle çay sektörünün üretim yapması çok zordur. Bu amaçla enerji maliyetlerinin devletimiz tarafından sübvanse edilmesini öneriyoruz.  Diğer bir sonun ise; son zamanlarda enerji maliyetleri gibi gıda ürünlerine de % 60-70 oranında zam yapılmasına rağmen çayda bu oranın %5-6 seviyesinde kalmasıdır. Çaykur zam yapmadıktan sonra özel sektöründe zam yapması mümkün değildir. Eğer zam yapılmazsa özel sektörün üretim yapması mümkün gözükmüyor. Ayrıca zor durumda olan çay sektörü düşük maliyetli finans kullanamamaktadır. Bu amaçla T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Koop. tarafından verilen selektif krediye çay sektörünün de kobi, mikro ve büyük işletme ayrımı yapılmadan dahil edilmesi çay sektöründe ki işletmeleri biraz rahatlatacaktır” dedi.

FOTOĞRAF GALERİSİ
Borsa Başkanı Tarım Bakanına Çayın Sorunlarını İletti