Katar'ın başkenti Doha'da “Turkey by Katar” ticari fuar’ında Türk Çayı tanıtıldı.
Doha Exhibition and Convention Center'da (DECC) düzenlenen fuarın açılışına Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Şeyh Ahmed bin Casim bin Muhammed Al Sani, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Başkan Yardımcısı Halım Mete, Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Rize Belediye Başkan Yardımcıları Safet Kopuz, Çoşkun Yeğen, Rize Ticaret Borsası Genel Koordinatörü Hasan Önder, Türk iş adamları, çay sanayicileri ve turizmciler katıldı.
Katar Türk Çayı İçin Önemli Bir Pazar
Katar fuarına katılan Rize heyetinin fuarla ilgili yaptığı açıklamada; Katar’ın, 70.000 dolar kişi başına düşen milli gelir ile Körfez ülkeleri arasında 1. sırada yer aldığını ifade etmiştir. Fakat tarım sektörü Katar GSYİH’sı içerisindeki payı %0,1’in altında gerçekleşmektedir. İklimin elverişsizliği ve su kaynaklarının yetersizliğinden dolayı tarım yapılmamaktadır. Tarım ürünlerinde Türkiye için önemli bir pazar olan Katar aynı zamanda çay sektörü için de önem arz etmektedir. Çünkü Katar’da çay üretilmemesine rağmen kişi başına çay tüketimi 160 kilogramdır. Bu dünya çay tüketiminde önemli bir rakamdır. Bu fuarla Rizemizi ve çayımızı Katarlılara tanıtarak bu önemli pazara girmeyi hedefledikleri söyledi. Katarlı’ların Rize standını ziyaret edip, Türk çayını özellikle çok beğendiklerini ve almak istediklerini ifade etti.
Katar’da Türkiye'ye İlgi Çok Yoğun ve Müthiş Bir Fırsat Var
Fuarla ilgili açıklama yapan Hisarcıklıoğlu, yaklaşık 50 milyon nüfuslu bölge ülkelerinin, Türkiye için çok önemli bir pazar olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu ayrıca “Katar’a bugün A'dan Z'ye her türlü tüketim mallarının satılabileceği bir pazar olduğunu, Türkiye'ye ilgi çok yoğun ve müthiş bir fırsat var. Bundan ekonomik olarak da ülke olarak istifade etmemiz lazım." diye konuştu.
Katarlı şirketlerin Türkiye'ye yatırımının son 5 yılda önemli ölçüde artış gösterdiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Resmi rakamlara göre yaklaşık 1,3 milyar dolara yakın. Katarlı şirketler, medya da dahil her sektöre yatırım yapıyorlar. 2022 Dünya Kupası ve 2030 vizyonu kapsamında Katar’da yaklaşık 100 milyar dolara yakın altyapı yatırımları yapılacak. Bizim bunlardan istifade etmemiz lazım“ ifadesini kullandı.
Katar’daki İş Hacmi Türk Firmalarını Heyecanlandırıyor
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de Katar'da yapılacak 2022 Dünya Kupası ve beraberindeki iş hacminin, Türk firmalarını da heyecanlandırdığını belirterek "Katar Başbakanı, özellikle ihalelerde Türk firmalarına öncelik verileceğini ifade etti. Şimdi Türk firmalarının işi sıkı tutarak projeleriyle yakından ilgilenmelerini istiyoruz." dedi.
Irak ve Suriye'deki durumun, Katar'a ulaşım konusunda maliyet ve sıkıntılar getirdiğine işaret eden Tüfenkci, Ekonomi Bakanlığı öncülüğünde yapılan İran, Katar ve Türkiye görüşmelerinin ardından, İran üzerinden Katar'a ulaşımın maliyet ve zaman açısından daha avantajlı hale geldiğini söyledi. Tüfenkci, "Irak üzerinden Türk mallarının Katar'a ulaşması, 5 gün alıyor. Aynı zamanda maliyeti de düşürmek istiyoruz. Irak'tan transiti kolaylaştırıcı adım atmasını bekliyoruz. Biz, Ekonomi ve Dışişleri bakanlıkları devreye girerek bunu gerçekleştireceğiz." ifadesini kullandı.