DO YOU NOT HAVE A MEMBER OF THE RİZE COMMODITY EXCHANGE?

ÇAYMER’LE TÜRK ÇAYI GÜÇLENECEKTIR

ÇAYMER’LE TÜRK ÇAYI GÜÇLENECEKTIR

ÇAYMER’le Türk Çayı Güçlenecektir

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve AB’nin eş finansmanı ile hayat geçen Rize Ticaret Borsası(RTB) Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi(ÇAYMER) Avrupa Birliği Delegasyon Denetçisi Mr. Gilles Kittel tarafından denetlendi. Denetimde T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzmanları Buse Aydoğan ve Semih Vardar, RTB Genel Sekreteri İsmail Kocaman ve ÇAYMER Müdürü Selçuk Azman hazır bulundu.

Çay üretiminin sektörünün rekabetçiliğini, verimliliğini ve kalitesini artırmak ve Türk çayını küresel pazarlara taşımak için uygulanan ÇAYMER Projesi denetmenler tarafından çok başarılı bulundu. Denetimde; proje kapsamında üreticilere, ürünleri için sağlıklı kalite kontrol hizmetleri verilmesini ve ürün çeşitlendirme çalışmaları için destek verilmesi, dört ton kapasiteli pilot üretim birimi, çay paketleme ünitesi, laboratuvar birimi, çay kütüphanesi olan bir eğitim ve danışmanlık birimi ile kalite kontrol ve geliştirme bölümü, Ambalajlama, pazarlama ve dış ticaret birimleriyle ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Denetimde merkezin çalışmaları hakkında bilgi veren Azman, “ÇAYMER projesi özellikle kalite ve ürün standartları açısından sağladığı yeni teknolojiler ve araştırma yöntemleri yardımıyla 150’den fazla KOBİ’nin iç ve dış pazarlardaki rekabet gücünü artırmasına yardımcı olmaktadır. Merkez, yeni üretim teknikleri sayesinde KOBİ’lerin üretim maliyetlerini düşürürken, diğer yandan verimliliklerini artırmalarına katkıda bulunmaktadır. Bu tesisten özellikle, paketleme sistemi bulunmayan üreticiler yararlanmaktadır” dedi.

Projenin Rize çayının markalaşmasıyla beraber bu çayın yurt içinde ve yurt dışında tanıtımına zemin hazırladığını belirten Azman, “Merkezimiz KOBİ’lerin pazara girmeleri için de danışmanlık ve eğitim hizmeti veriyor. Araştırma çalışmalarımız sayesinde, çeşitli çay ürünlerinin ne kadar talep gördüğü tespit edilmektedir. İleri teknolojili üretim teknikleri yardımıyla yeni çay aromaları geliştirilmesi ve böylece ürün çeşitliliğinin artırılması amaçlanmaktadır. Bu çeşitlilik, Türk çayının yerel ve uluslararası pazarlardaki konumunu güçlendirecektir” dedi.

FOTOĞRAF GALERİSİ
ÇAYMER’le Türk Çayı Güçlenecektir